8 січня 2015
Розгін сумського Майдану: майже рік після подій ‒ і жодного покараного

Уже більше року тому український народ відкрив нову буремну сторінку в історії України ‒ відбулась Революція Гідності. Вона мала на меті побороти несправедливість, свавілля окупаційної влади та відчути свою гідність. Заради цих ідей тисячі українців стали інвалідами, сотні ‒ загинули. Кожен українець пережив біль від втрат. Смерті побратимів, з якими пліч-о-пліч стояли на Майдані у Києві, оплакувала вся Україна. Суми теж були у вирі революції. Тут щодня, одночасно з київським Майданом, відбувались акції протесту проти злочинної влади Януковича, тут теж ховали героя Небесної сотні. Проте й досі, через рік після тих подій, ми не побачили жодного покараного, винного у злочинних наказах, вбивствах та катуваннях українців. І справедливість, скоріш за все, так і не буде встановлена.

Яскравим прикладом цього є історія сумського свободівця, активіста Майдану Дмитра Шеремета. 26 січня 2014 року він разом з іншими сумськими майданівцями зайняв приміщення Сумської міськради на знак протесту проти дій влади "регіоналів". Згодом, уночі 27 січня, правоохоронці вибили сумських євромайданівців з приміщення будинку Сумської облради. Під час цих ганебних дій постраждало чимало людей, окрім цього, багатьох міліціянти затримали. Дмитро Шеремет дістав черепно-мозкову травму від кийків міліціянтів та був затриманий. У приміщенні сумського відділку міліцію свободівець декілька разів втрачав свідомість, спливаючи кров'ю. Лише зранку міліціянти викликали швидку, яка госпіталізувала активіста, який був на грані смерті.

У лікарні активісту було пред'явлено обвинувачення в "екстремізмі". Біля його палати чергували міліціянти, які не пояснювали, чий наказ вони виконували. Після того, як Дмитро вийшов з лікарні, йому незаконно було присуджено домашній арешт за злочин, якого він не скоював. Згодом, після падіння режиму Януковича, судимість націоналіста була скасована.

Стали також відомі нові факти розгону активістів сумського Майдану. Саме Управління МВС у Сумській області під тодішнім керівництвом Віктора Козицького було ініціятором акції насилля проти майданівців. Виконання злочинного наказу було покладено на заступника голови обласної міліції Олександра Мальованого та керівника міського відділку міліції Володимира Рапуту.

Розгін та затримання мітингувальників планувався вже тоді, як сумські майданівці зайшли до приміщення Будинку рад, а саме вдень 26 грудня. Проте з невідомих причин цього не відбулось. А вже вночі, під тиском керівника обласної міліції, Володимир Рапута та Олександр Мальований віддали наказ правоохоронцям та бійцям "Беркута" зачистити Будинок рад. У результаті були затримані десятки активістів, стільки ж ‒ дістали чисельні травми та забої.

Варто підкреслити, що одним із винних у розгоні сумських майданівців можна вважати колишнього нардепа, екс-очільника Сумської ОДА Володимира Шульгу. Саме він під час чергового віча на Майдані в Сумах закликав містян йти на штурм Будинку рад. Мирно зайшовши до приміщення ради разом з активістами, він закликав присутніх залишатись на ніч, при тому, що на другому поверсі будівлі все ще залишалось близько 100 бійців Внутрішніх військ. Сумські майданівці залишились у Будинку рад, проте сам Шульга за декілька годин до розгону зник, фактично взявши на себе відповідальність за те, що підставив людей під кийки правоохоронців.

Задамося питанням ‒ хтось із цих негідників, винних у побитті активістів, покараний? Звичайно ні! Ба більше, одіозні фігуранти цих подій і досі "при справах". До прикладу, Володимир Рапута після завершення активної фази революції вже новим керівництвом МВС був призначений керівником Чернігівського міськвідділу міліції. Колишній керівник сумської обласної міліції Віктор Козицькій відпочиває на пенсії. Володимир Шульга, який став очільником Сумської області, хоча підставив людей під міліційні кийки, на накрадені бюджетні кошти відпочиває під час Різдвяних свят в Австралії.

Свободівець Дмитро Шеремет, який зазнав фізичної та матеріальної шкоди після розгону сумського Майдану, спільно з Сумською міською організацією ВО "Свобода" написав заяву до міліції. Та вже пройшло з десяток судових слухань, де активісти домагаються справедливого покарання винних. У цих справах фігурує лише Олександр Мальований як особа, що віддала злочинний наказ розігнати майданівців.

Уже більше року, маючи нову, "революційну" владу, оновлених керівників правоохоронних структур та прокуратури, притягнути до відповідальності винних не вдається. Судові засідання переносять, судді заявляють про самовідвід…

Тож, чому ж й досі непокарані усі винні в розгоні сумського Майдану? Навіть одна особа, що стала цапом-відбувайлом, і досі не за ґратами? Здається, що ми зробили Революцію Гідності, проте її здобутками користуються негідники. І варто пам'ятати, що вже згодом подібні факти можуть стати приводом для нових сплесків громадянського невдоволення, якого так боїться нинішня псевдореволюційна влада.

Володимир Луговий, заступник голови Сумської міської організації ВО "Свобода"