24 грудня 2014
Корупція чиновників у Кролевці: терпець громади скоро урветься…

Хоча в Україні відбулась Революція Гідності, яка символізувала боротьбу українців проти корупційної системи в державі, свавілля чиновників усіх ланок влади продовжується. У Кролевці начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Кролевецької РДА Олексій Анцибор уже давно налагодив корупційну схему з відмивання грошей. Місцева громада тривалий час бореться з цим свавіллям, проте безрезультатно. Остання надія ‒ на активну позицію громадян.

О.Анцебор протягом останніх років, користуючись своїм службовим становищем, вибудував корупційну схему незаконного стягнення коштів з населення міста Кролевець та району. Зокрема, під час надання дозвільної та погоджувальної документації, що перебуває в межах компетенції О.Анцибора, питання ставиться таким чином, що виконання зазначених видів робіт (підготовки будівельної та проектної документації, ескізів наміру забудови, договорів на виконання топографо-геодезичної зйомки) можливе тільки у визначених особисто чиновником суб'єктів підприємницької діяльності; у разі відмови громадян замовляти та оплачувати зазначені види робіт у визначених ним осіб, проекти, що зроблені іншими виконавцям, відхиляють, дозвільні документи не надають.

На території району функціонує районне комунальне архітектурно-планувальне підприємство "Кролевецькі рушники", яке має досвід, можливості та відповідні дозвільні документи на виконання зазначених видів робіт (проектів будівництва, ескізів намірів забудови та інше). Але проекти, виготовлені цим комунальним підприємством, держслужбовець під різними приводами відхиляє, в результаті чого районний бюджет недоотримує значні кошти. Сто відсотків проектів, що виготовляють суб'єкти підприємницької діяльності, на яких вказує особисто О.Анцибор, погоджують та видають дозвільну документацію. Вартість зазначених робіт у комунальному підприємстві "Кролевецькі рушники" нижча, ніж у виконавців, на яких вказує чиновник. Так значні суми коштів, оминаючи бюджет району, осідають на карткових рахунках осіб, пов'язаних з чиновником-корупціонером.

Проти О.Анцибора за останній час порушували кримінальні справи, оголошували дві службові догани. Незважаючи на це, станом на 11.12.2014 він продовжує виконувати свої службові обов'язки та грабувати громадян міста й району, удосконалюючи розроблені ним корупційні схеми. Для прикладу, в невизначеному стані перебувають матеріали кримінальної справи порушеної проти О.Анцибора за заявою мешканців Кролевця.

Тож, свавілля чиновників продовжує бути нормою в нинішній системі влади в Україні. Проте громадяни, що пройшли Революцію Гідності, тепер не будуть миритись зі свавіллям. Остання надія ‒ на правоохоронців, проте якщо й вони не зарадять цій ситуації ‒ терпець людей урветься, і тоді їх не зупинить ніщо.

Ігор Науменко, голова Кролевецької районної організації ВО "Свобода"