13 грудня 2014
Сумщина без керівника: Чи повторить помилки "папєрєдников" нова влада, кулуарно призначивши нового очільника ОДА?

Триває протистояння на сході України. Наші добровольці боронять державу від навали одвічного ворога ‒ московської орди. І саме завдяки цим героям сьогодні бойові дії тривають на Донбасі, а не під Києвом. У розрізі сучасних подій в Україні кожна область сьогодні намагається забезпечити мир на своїй території ‒ місцеві органи влади проводять навчання населення, готують захисні споруди, блокпости на випадок наступу ворога. Особливо актуальність проведення подібних заходів стосується прикордонних з агресором областей, як-от Сумщини.

Проте область сьогодні залишається фактично беззахисною у разі війни, адже немає влади на місцях. Немає людини, що мала би повноту повноважень та ухвалювала вольові рішення, аби убезпечити та підготувати місцеве населення до найстрашнішого сценарію. На додачу до того, усі "в.о." та "т.в.о.", що зараз сидять у Сумській ОДА, не можуть сповна виконувати свої функції. І це тоді, коли на кордоні з Росією, над Юнаківкою, вже кружляють російські військові гвинтокрили!

На завершення можна сміливо констатувати: можновладці почали забувати, що в країні війна. Тому знову плетуть інтриги навколо посад, думають про особисту вигоду. Усе політичне життя знову ховають у кулуари, подалі від людських очей, наступаючі на граблі попередньої влади. Усе повторюється ‒ кандидатури на посади обговорюють лише "у верхах", люди чують лише чутки про те, хто ж буде керівником, як наслідок ‒ громадське невдоволення, що зумовлено гнівом людей, яких знову не запитали. Обурює, що українців, які відродились як нація за час Революції гідності, просто ставлять до відома про призначення когось на посади! Як наслідок знову буде рости соціальна напруга, що зрештою спричинить нову хвилю протестів. Вже маємо приклади ‒ нещодавні події у Вінниці та інших містах України.

Тому констатуємо: Сумщині потрібен законний керівник, наділений повноваженнями та залізною волею. Та людина, що у цю критичну для держави мить зробить усе, аби забезпечити мирне небо над головами мешканців області. Проте є важливий нюанс ‒ цей очільник має бути призначений публічно, лише через обговорення його кандидатури всією громадою.

Відтепер кожен мешканець Сумщини повинен відчувати свою значущість і фактично контролювати процес створення владної вертикалі у області. У той самий час новий голова ОДА мусить знати ‒ за будь-якою його дією буде стежити народ, який у разі чого готовий безкоштовно провести йому "екскурсію містом" у сміттєвому баку. Тож Сумська область у цей критичний час вимагає якомога швидшого призначення нового голови Сумської ОДА. І ця особа, має знати ‒ доведеться дуже попітніти, аби громада дала йому шанс бути керівником.

Володимир Луговий, заступник голови Сумської міської організації ВО "Свобода"