2 грудня 2014
Про ризик та загрозу відкритих проявів сепаратизму на Сумщині

Уже 9 місяців наша країна фактично перебуває у стані воєнного конфлікту з Росією. За цей час через бездіяльність влади було окуповано український Крим, втрачено значні території у Луганській та Донецькій областях, майже кожен день у зоні АТО гинуть мешканці Сумщини та інших регіонів України.

Аналіз поточної ситуації дає підстави для занепокоєння станом обороноздатності та безпеки в Сумській області ‒ на Сумщині не виключений розвиток подій за "кримським" та "донбаським" сценарієм.

Сумщина ‒ це 562 км українсько-російського кордону, що є другим показником після Луганщини. Технічне оснащення і фізична охорона кордону ‒ приблизно на тому ж рівні, що і в Луганській області, де російські "гумконвої" безперешкодно мандрують в обидва боки. Про прозорість кордону свідчить також рівень контрабанди, який майже не зменшився за часів конфлікту.

Вторгненню російських військ в Криму і на Донбасі передували масові виступи громадян із закликами захистити російськомовних громадян від "фашистсько-бендерівської хунти". Чи є сепаратистські настрої серед мешканців Сумської області? Здається, що достатньо. До прикладу, на останніх парламентських виборах за КПУ проголосувало:

у Ямпільському районі ‒ 10, 37%, у Путивльському районі ‒ 12, 89%, у Середино-Будському районі ‒ 15, 94%, при середньому 4, 28% по області. За "Опозиційний блок": Шостка ‒ 10, 67%, Середино-Будський район ‒ 13, 42%, Путивльський район ‒ 13, 59%, при середньому по області ‒ 4, 65%. А також маємо на території Сумщині, лише за офіційними даними, близько 4 тисяч біженців зі сходу України, які навряд чи палають любов'ю до батьківщини. Відповідно, при належному фінансуванні охочих виступити за "русскій мір" буде достатньо.

Боротьбу за інформаційний простір ми також програємо. За 23 роки незалежності України ані Крим, ані Донбас так і не стали україномовними. Так само і в нашій області окремі мешканці прикордонних територій з півночі Сумщини не ототожнюють себе з українською нацією.

Ганебним фактом стала масова зрада співробітників силових відомств України (від 70% до 80%) під час подій в Криму та на Донбасі. На жаль, про чистоту рядів в регіональних управліннях СБУ, МВС та прокуратури залишається хіба мріяти. Безумовно, там є порядні і патріотично налаштовані громадяни, але їх відсоток, скоріше за все, буде не набагато більшим за вищевказані.

Фактором, який посилює загрози безпеці мешканців області, є відсутність ефективної владної вертикалі. З вересня поточного року в області відсутній голова облдержадміністрації, який повинен координувати заходи з територіальної оборони, з жовтня ‒ обласний прокурор, з листопада ‒ начальник регіонального УСБУ. Виходить, що і спитати за бездіяльність немає кого.

Окреме питання ‒ органи місцевого самоврядування у області. Вони й досі більш ніж наполовину заповненні регіоналами і комуністами. Не треба нагадувати, по який бік на окупованих територіях вони опинились і яку деструктивну політику ведуть.

Прикордонний статус області та тривожна ситуація з її обороноздатністю майже не залишає часу на роздуми. Сподівання на те, що "ми нікому не потрібні", "можливо пронесе", можуть виявитись марними.

Тому, аби забезпечити мир і спокій у області, безпеку наших дітей і близьких, першочерговими завданнями є:

- як найшвидше призначити голову Сумської ОДА, обласного прокурора, начальників правоохоронних органів області. Також необхідно проводити громадське обговорення кандидатів на вищевказані посади;

- здійснити до кінця року в усіх силових відомствах, органах державної влади і управліннях справжню, а не показову, люстрацію. Осіб, причетних до виконання злочинних наказів, корупції, зрадників, ворожо налаштованих до української нації ‒ негайно звільняти. Особливу увагу приділяти порівнянню рівня зарплатні та статків посадовців і членів їхніх сімей. Знайомити громадськість із ходом та результатами люстрації;

- негайно вирішити питання щодо визначення дати проведення дострокових місцевих виборів;

- голову ОДА зобов'язати щомісяця звітувати перед громадськістю про стан безпеки та обороноздатності в області;

- публікувати прізвища і посади осіб, які саботують виконання положень Закону України "Про часткову мобілізацію", інших заходів з територіальної оборони.

І варто постійно пам'ятати: хочеш миру ‒ готуйся до війни!

Олег Нагорний, аналітик, член ВО "Свобода"