15 березня 2016
У Сумах відзначать день проголошення Карпатської України

15 березня 2016 року в Сумах місцевий осередок "Сокола" ініціює проведення маршу, приуроченого до дня проголошення Карпатської України у 1939 р.

Активісти планують пройти центральними вулицями міста, вшановуючи подвиг борців за незалежність Української держави на території Закарпаття.

Хід розпочнеться о 17:00 від меморіяльного комплексу пам'яти героїв Небесної сотні ( вул. Героїв Сумщини, РЦ "Романтика").

Довідка: Карпатська Україна - автономна республіка у складі Чехо-Словаччини в 1938-1939 рр. на території сучасного Закарпаття, яка 14 березня 1939 року оголосила себе незалежною державою. Уже наступного дня новостворена держава зазнала окупації з боку Угорщини. Бійці армії новоствореної держави - Карпатської Січі - до останнього бійця тримали оборону, однак зазнали поразки. У цій ситуації критичній ситуації Михайло Колодзінський, один із трьох членів Генерального штабу Карпатської Січі, сказав історичні слова: "Коли вже немає розумного виходу з тяжкого становища, то треба вміти вмерти по-геройськи, щоб така смерть була джерелом сили для молодих поколінь".

Прес-служба Сумської обласної організації ВО "Свобода"